dilluns, 21 de maig del 2012

LA BATALLA PER VALÈNCIA I LES TRINXERES DE BÉTERA

El cap de setmana 25  i 27 de maig l'Ateneu de Bétera recupera escenaris de memòria, on es van produir episodis de la Guerra Civil, entre els quals unes quantes posicions de la línia de trinxeres que hi ha al terme de Bétera.

> El divendres, 25 de maig, a les 19.30Edelmir Galdon presentarà La Batalla por Valencia, una victoria defensiva (Publicacions de la Universitat de València). El llibre és tota una novetat en la literatura història valenciana, i en la de la Guerra Civil en particular. Galdon recupera els escenaris de la poc estudiada batalla per controlar la ciutat de València, i destaca l'alt valor estratègic de les fortificacions construïdes en torn al Cap i Casal. La presentació comptarà amb la participació de l'escriptor Alfons Cervera.

Diumenge 27 de maig, a partir de les 9.30, hi haurà una visita a part deles trinxeres de Bétera guiats per Edelmir Galdon. Al terme hi ha mostres molt abundants de la línia Puig-Carasols, coneguda com "la immediata", concebuda com el darrer cinturó defensiu de València. Les trinxeres és troben en un estat d'abandonament deplorable; la visita servirà per posar en valor aquesta mostra de patrimoni i proposar-ne la protecció a qui corresponga. Una resolució del Consell Valencià de Cultura en recomana la protecció, i una resolució de les Corts insta a la Generalitat a fer els passos necessaris, però res d'això s'ha complit. Es visitaran diferents posicions, la qual cosa permetrà fer-nos una idea de la disposició de les trinxeres. Veureu búnquers, trinxeres i fins i tot podreu travessar de cap a cap un refugi de galeria de mina, construït per a protegir-se dels bombardejos. 

L'eixida es a farà en cotxes particulars, a les 9.30, des de l'Albereda, davant del restaurant Fusió. Podeu vindre sense cotxe, ja ens repartirem

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada